ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

Τα φύλλα θερμοκηπίων των ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ KRITIFIL® συνδυάζουν μεγάλη διάρκεια ζωής, υψηλές μηχανικές αντοχές και υψηλή διαπερατότητα φωτός, με άλλες προαιρετικές ιδιότητες που μετατρέπουν το φύλλο σε ένα πολύ σημαντικό και χρήσιμο παράγοντα για την προστασία, την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της καλλιέργειας.

ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

ΦΥΛΛΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ 8-ΣΤΡΩΣΕΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 4 ΣΑΙΖΟΝ

 • Πάχος 180 mic
 • Πολύ θερμικό
 • Πολύ υψηλή διαφάνεια
 • Διάχυση του φωτός
 • Εξαιρετικά υψηλές μηχανικές εντοχές
 • Αντισταγονική και αντιομιχλική ιδιότητα πολύ μακράς διάρκειας
 • Ανθεκτικό σε θείο και χλώριο (όρια: 2000 / 150 ppm)

ΦΥΛΛΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 4 ΣΑΙΖΟΝ

 • Πάχος 180 mic
 • Πολύ θερμικό
 • Υψηλή διαφάνεια
 • Διάχυση του φωτός
 • Εξαιρετικά υψηλές μηχανικές αντοχές
 • Ανθεκτικό σε θείο και χλώριο

ΦΥΛΛΟ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 3 ΣΑΙΖΟΝ

 • Πάχος 180 mic
 • Υψηλή διαφάνεια
 • Διάχυση του φωτός
 • Υψηλές μηχανικές αντοχές
 • Ανθεκτικό σε θείο και χλώριο (όρια: 2000 / 150 ppm)

ΦΥΛΛΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ 2 ΣΑΙΖΟΝ

 • Πάχος 160 mic
 • Υψηλές μηχανικές αντοχές
 • Όρια ανθεκτικότητας σε θείο 500 ppm & χλώριο 100 ppm

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

Ένα πλήρως αδιαπέρατο φύλλο 7-στρώσεων, σε πάχος 30 μm, πιστοποιημένο για χρήση με ένα ευρύ φάσμα χημικών απολυμαντικών (1,3-D, chloropicrin, MITC, DMDS).

Ένα ειδικό αδιαπέρατο φύλλο 3-στρώσεων, σε πάχος 30-35 μm, το οποίο μειώνει σημαντικά τις απώλειες χημικών κατά τη διάρκεια της απολύμανσης του εδάφους. Η διαπερατότητά του στα χημικά είναι 100-200 φορές μικρότερη από αυτή του απλού φύλλου πολυαιθυλενίου ίδιου πάχους. Η πρακτική εμπειρία, αλλά και επίσημα πειράματα στο εργαστήριο και σε γεωργικά ερευνητικά κέντρα έχουν δείξει ότι με τη χρήση του ORGASUN® είναι δυνατό να μειωθεί μέχρι και 50% η δόση των χημικών σε σχέση με τη δόση που χρησιμοποιείται κάτω από κοινό φύλλο πολυαιθυλενίου, με τα ίδια αποτελέσματα, κάνοντας την απολύμανση ασφαλέστερη και οικονομικότερη. Σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια έχει αποδειχθεί ότι με το ORGASUN® αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της ηλιοαπολύμανσης, συνδυαζόμενη με χημικά ή όχι (ανάλογα με το βαθμό μόλυνσης του εδάφους και του είδους των παθογόνων). Αυτό συμβαίνει επειδή τα παραγόμενα βιοαέρια από τη θανάτωση των μικροοργανισμών δεν διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα (λόγω του αδιαπέρατου φύλλου) και λειτουργούν ασφυκτικά για όσους μικροοργανισμούς απομένουν ζωντανοί. Για το λόγο αυτό, η διάρκεια της ηλιοαπολύμανσης με τη χρήση του ORGASUN® μπορεί να μειωθεί σε 4-5 εβδομάδες αντί των 7-8 εβδομάδων που απαιτούνται με τα συμβατικά φύλλα.

ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΛΥΨΗ - ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΨΗ - ΘΕΡΜΟΚΟΥΡΤΙΝΕΣ

Τα φύλλα εδαφοκάλυψης χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν την ανάπτυξη των ζιζανίων, να διατηρήσουν τη θερμότητα στο έδαφος, να εμποδίσουν την εξάτμιση του νερού και να σταθεροποιούν το έδαφος. Ειδικά φύλλα εδαφοκάλυψης μπορούν να δώσουν πρόσθετα πλεονεκτήματα όπως την προστασία από τα έντομα και την προώθηση της ανάπτυξης των φυτών.

Η γκάμα των φύλλων εδαφοκάλυψης της ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ περιλαμβάνει:

 • Πολύ λεπτά φύλλα υψηλής αντοχής από LLDPE (γραμμικό πολυαιθυλένιο), πάχους 15-25 μm, διάφανα, μαύρα ή φυμέ.
 • Μαύρα φύλλα μεγάλης διάρκειας ζωής, πάχους 50-100 μm, που περιέχουν ειδική αιθάλη (carbon-black) και αντιοξειδωτικά για εδαφοκάλυψη μεγάλης διάρκειας σε καλλιέργειες φράουλας, αμπελιών κ.α.
 • Ειδικά φωτοεκλεκτικά φύλλα από LLDPE, πάχους 20-35 μm.

o  Καφέ φύλλο που επιτρέπει τη θέρμανση του εδάφους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδιαπέρατο στο φως και εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων.

 Πράσινο ημιδιαφανές φύλλο που εξασφαλίζει επαρκή έλεγχο ζιζανίων και ταυτόχρονα επιτρέπει τη θέρμανση του εδάφους.

Ασπρόμαυρο φύλλο που διασφαλίζει τέλειο έλεγχο ζιζανίων και ταυτόχρονα αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και αυξάνει το φως που χρειάζεται η καλλιέργεια (το άσπρο μέρος του φύλλου προς τα πάνω).

Ασημί/Μαύρο φύλλο που εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων, ενώ η αντανάκλαση του φωτός από το ασημί χρώμα αποδιώχνει τα έντομα και  προστατεύει τα φυτά (το ασημί μέρος του φύλλου προς τα πάνω).

 • Βιοδιασπώμενα φύλλα (πάχους 12-14 μm), που παράγονται από αποδεδειγμένα βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο διασπάται ολικά μετά τη χρήση.
 • Φύλλα για αντανάκλαση του φωτός (πάχους 35-70 μm), άσπρα ή ασπρόμαυρα, με υψηλή αντανάκλαση του φωτός.

Οι θερμοκουρτίνες είναι ειδικά φύλλα πάχους 30-60 μm, πολύ υψηλής διαφάνειας. Απλώνονται εσωτερικά του θερμοκηπίου (γυάλινου ή πλαστικού) μεταξύ οροφής και καλλιέργειας για να μειώσουν τις απώλειες θερμότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε θερμαινόμενα θερμοκήπια, επιτυγχάνεται με τη μέθοδο αυτή σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης.

Διατίθενται δύο είδη θερμοκουρτινών:

 • Θερμικό και αντισταγονικό φύλλο, πάχους 40-60 μm, που έχει διπλή δράση: περιορίζει τις απώλειες θερμότητας με ακτινοβολία και μειώνει το χώρο του θερμοκηπίου που πρέπει να θερμανθεί.
 • Οικονομικό φύλλο πάχους 30 μm με αντισταγονική ιδιότητα που χρησιμοποιείται κυρίως για τον περιορισμό του όγκου του θερμοκηπίου που θερμαίνεται.

Με τη χρήση θερμοκουρτινών επίσης αποφεύγεται η πτώση των σταγόνων πάνω στην καλλιέργεια. 

Οι θερμοκουρτίνες μπορούν να παραχθούν με οπές για να διαφεύγουν οι υδρατμοί προς τα πάνω και να μην δημιουργείται περιβάλλον υψηλής σχετικής υγρασίας, ιδιαίτερα όταν η θερμοκουρτίνα απλώνεται οριζόντια.

Τα φύλλα γραμμικής κάλυψης χρησιμοποιούνται για καλλιέργειες όπως πεπόνια, καρπούζια, φράουλες κ.α.

Τα φύλλα που διαθέτει η ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ για γραμμική κάλυψη είναι:

 • Πολύ λεπτά φύλλα υψηλής αντοχής από LLDPE, πάχους 17-25 mic., τα οποία συνιστώνται για μεσοπρώϊμες και όψιμες καλλιέργειες.
 • Ειδικά θερμικά φύλλα, πάχους 40-50 μm, τα οποία εξασφαλίζουν ομαλότερη πτώση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες κατά 2-4οC σε σχέση με τα κοινά φύλλα πολυαιθυλενίου. Συνιστώνται σε πρώιμες καλλιέργειες, για να προστατεύονται από την παγωνιά και να επιτυγχάνεται πρωϊμότερη συγκομιδή και βελτιωμένες αποδόσεις.
 • Ειδικά φύλλα δροσισμού, πάχους 20-50 μm, τα οποία δημιουργούν ευνοϊκότερες συνθήκες για τα φυτά τις ζεστές ημέρες, αντανακλώντας και απορροφώντας την εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία (NIR), με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η θερμοκρασία μέσα στο τούνελ. Τα φύλλα δροσισμού διατίθενται είτε σαν θερμικά φύλλα για τις πρώιμες καλλιέργειες, είτε σε πολύ λεπτό πάχος για μεσοπρώιμες καλλιέργειες.
 • Διάτρητα φύλλα με δύο ζώνες οπών, μια από κάθε πλευρά, που εξασφαλίζουν αερισμό των φυτών και λιγότερες σταγόνες πάνω στο φύλλο. Έχει διαπιστωθεί ότι η καλλιέργεια γίνεται πιο εύρωστη, με συνέπεια την πρωϊμότερη και μεγαλύτερη παραγωγή.

ΕΝΣΙΡΩΣΗ - ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Είναι το νεώτερο και πιο εξειδικευμένο προϊόν της εταιρίας. Αποτελείται από 7 στρώματα επιλεγμένων υλικών που το καθιστούν πρακτικά αδιαπέρατο στο οξυγόνο. Με τον τρόπο αυτό γίνεται αποτελεσματικότερη η ζύμωση, μειώνονται δραστικά οι απώλειες και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωοτροφής. Το SilO2Block® έχει πάχος μόνο 90 μm αλλά παρόλα αυτά είναι πιο δυνατό από τα απλά φύλλα πάχους 150 μm! Είναι επίσης, ελαφρύτερο, ελαστικότερο κι ευκολότερο στην τοποθέτηση.

Δύο φύλλα μαζί σε ένα ρολό! Ένα πολύ δυνατό ασπρόμαυρο φύλλο πάχους 115 μm τυλιγμένο μαζί με ένα λεπτό κι ελαστικό φύλλο 35 μm το οποίο προσκολλάται στο ενσίρωμα κι αποτρέπει την ύπαρξη θυλάκων αέρος μεταξύ του φύλλου και της ζωοτροφής που θα οδηγούσαν σε υποβάθμιση της ποιότητάς της.  Το CombiSilo® κάνει την τοποθέτηση των δύο φύλλων ευκολότερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη.

Τα φύλλα αυτά παράγονται σε πάχος 125 μm με πολυαιθυλένιο εξαιρετικά υψηλών αντοχών. Έτσι προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια στη χρήση με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος.

Το ασπρόμαυρο φύλλο πάχους 150 μm αποτελεί την πιο γνωστή λύση για ενσίρωση. Το άσπρο στρώμα αντανακλά τη θερμότητα ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση της ζωοτροφής και να διατηρείται καλύτερη η ποιότητά της ενώ το μαύρο εξασφαλίζει πλήρη αδιαφάνεια.

Τα φύλλα ενσίρωσης της ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ παράγονται σε πλάτη έως 20 μ. και είναι σταθεροποιημένα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία για 1 χρόνο.