ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε

ΔΙΚΤΥΑ ΖΕΣΤΟΥ & ΚΡΥΟΥ ΝΕΡΟΥ

Σωλήνες Πολυαιθυλενίου 2ης Γενιάς (PE80) για Εφαρμογές Κρύου Πόσιμου Νερού

Πρόκειται για σωλήνες πολυαιθυλενίου δεύτερης γενιάς (PE 80), οι οποίοι παράγονται σύμφωνα τις Ευρωπαικές προδιαγραφές ΕΝ 12201.

Οι σωλήνες HYDROPAL παράγονται από παρθένες πρώτες ύλες PE 80 πιστοποιημένες από διεθνείς αναγνωρισμένους οργανισμούς ως προς τις μηχανικές αντοχές τους και ως προς την καταλληλότητά τους για πόσιμο νερό

Διατίθενται σε ρολά, χρώματος μαύρου με μπλε ρίγα αναγνώρισης (για τις εφαρμογές που απαιτείται UV προστασία), σε ειδική προστατευτική συσκευασία.  

Η σύνδεση πραγματοποιείται με εξαρτήματα κοχλιωτά μέχρι 16 ατμ, μετωπική συγκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση.

Χρησιμοποιούνται σε δίκτυα πιέσεως μεταφοράς πόσιμου νερού, σε δήμους, οικισμούς κ.λ.π

Η δομή του υλικού και η λεία υφή της επιφάνειας εξασφαλίζουν χαμηλές απώλειες τριβής πού έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή αντίσταση και τη μικρή πτώση της πίεσης στις σωληνώσεις. Επίσης το υλικό που χρησιμοποιείται έχει υψηλή μείωση του δείκτη ήχου και περιορισμό της διάδοσης του, διαμέσου των σωλήνων.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η χρησιμοποίηση μικρότερων διατομών πλαστικών σωλήνων για την ίδια ποσότητα νερού. Οι σωλήνες Aqua-plus παράγονται σε διατομές από 20 mm έως 315 mm σε πράσινο χρώμα, σε ευθεία μήκη των 4 μέτρων.

Πλεονεκτήματα
 • Υψηλή αντοχή των σωλήνων και των εξαρτημάτων στα υδραυλικά πλήγματα (Πίεση θραύσης πάνω από 130 bar σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
 • Χρόνος ζωής πάνω από 50 χρόνια, σε θερμοκρασίες 20οC μέχρι 90οC και πιέσεις λειτουργίας από 6 έως 26 bar.
 • Θερμοκρασιακές αιχμές 110οC σε πίεση λειτουργίας 4 bar δεν επηρεάζουν το σύστημα Aqua-plus.
 • Εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση. Πολύ καλή συμπεριφορά σε περιοχές όπου το νερό είναι πολύ σκληρό.
 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα με αποτέλεσμα τη μείωση της θερμικής απώλειας στα δίκτυα ζεστού νερού.

 

Σωλήνες με Υαλονήματα

Οι νέοι σωλήνες Aqua-Plus-GF σχεδιάζονται, παράγονται και ελέγχονται για την ποιότητά τους, σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν για τους απλούς σωλήνες πολυπροπυλενίου (EN 15874 & DIN 8077/78) και σε συμφωνία με την ειδική οδηγία HR 3.28 του Γερμανικού Ινστιτούτου SKZ.
Το πολυπροπυλένιο που χρησιμοποιείται για τους τριστρωματικούς σωλήνες Aqua-Plus-GF (με μηχανική ενίσχυση υαλονημάτων στο μεσαίο στρώμα), χαρακτηρίζεται ως πολυπροπυλένιο Random ειδικής κρυσταλλικότητας (PP-R 112) και εξαιτίας των υψηλών μηχανικών αντοχών του (ιδιαίτερα σε υψηλές θερμοκρασίες) και της μεγάλης διάρκειας ζωής του, κατατάσσεται σύμφωνα με τα DIN 8077/78 (έκδοση 2007) στην κατηγορία MRS 11,2.0 MPa (PP-R 112), σε αντίθεση με το απλό PP-R που βρίσκεται στην κατηγορία MRS 8.0 MPa (PP-R 80).

Πλεονέκτημα των σωλήνων Aqua Plus με υαλονήματα 

 • Μείωση της θερμικής γραμμικής διαστολής κατά 75% (0,030mm/m/°C) σε σχέση με τους απλούς σωλήνες Πολυπροπυλενίου.
 • Υψηλή ακαμψία σωλήνων
 • Αντοχή στις πιέσεις μεγαλύτερη κατά 25% σε σχέση με τους κλασικούς σωλήνες. 
 • Μεγαλύτερη ποσότητα μεταφερόμενου νερού
 • Οι θερμοσυγκολλήσεις των νέων σωλήνων με τα εξαρτήματα πολυπροπυλενίου γίνονται με την ίδια ευκολία όπως στους απλούς σωλήνες.
 • Δυνατότητα παραγωγής σε SDR 7,4 SDR 11(Clima).

Οι σωλήνες Como-pex παράγονται σε διατομές από 12mm έως 32mm και διατίθενται σε κουλούρες ή ευθύγραμμα τμήματα.

Ο χρόνος ζωής τους υπολογίζεται πάνω από 50 χρόνια , για θερμοκρασίες μέχρι 95ºC και με πιέσεις λειτουργίας από 6 έως 10bar. Θερμοκρασιακές αιχμές 110ºC σε πίεση 4 bar δεν επηρεάζουν τους σωλήνες Como-pex που λόγω της δικτυωμένης τους δομής επανέρχονται στην αρχική τους μορφή.

Οι σωλήνες Como-pex παράγονται με ή χωρίς φραγή οξυγόνου και υπερκαλύπτουν την Ευρωπαϊκή νόρμα ΕΝ 12318 και τα γερμανικά DIN 16892/16893 . Οι σωλήνες που φέρουν στρώμα φραγής οξυγόνου ανταποκρίνονται και στο DIN 4726 και είναι κατάλληλα σχεδιασμένοι για εφαρμογές σε εγκαταστάσεις θέρμανσης. Το εξωτερικό στρώμα EVOH δεν επιτρέπει το οξυγόνο να εισχωρήσει στο σωλήνα και να δημιουργηθεί διάβρωση στα μεταλλικά μέρη του συστήματος.

Οι σωλήνες Como-pex παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση ακόμη και σε περιοχές όπου το νερό είναι πολύ σκληρό, παραμένοντας αναλλοίωτοι στο χρόνο. Σε αντίθεση με τους μεταλλικούς σωλήνες , δεν παρουσιάζουν καμία ηλεκτροχημική διάβρωση. Επίσης η υψηλή ταχύτητα του νερού δεν προκαλεί διάβρωση.